Samen kunnen we meer bereiken. Onder dat motto besloten de mensen achter twee kleine Antwerpse festivals – mXm Hardcore fest en Iron Dayz – de handen in elkaar te slaan. Hun doel: het organiseren van een groot maar betaalbaar metalfestival voor een ruim publiek, en dat in Antwerpen. Een festival dat bovendien volop lokale bands wil steunen.

De twee edities van mXm Hardcore fest vonden plaats in Park Bouckenborgh te Merksem en werden ondersteund door Jongerencentrum Bouckenborgh. Het festival ontstond doordat verschillende vrijwilligers van dit jongerencentrum fan waren van het metalcore-muziekgenre (een mix tussen hardcore en metal). Eerst organiseerden zij enkele metalcore-concerten. Na zo voldoende ervaring opgedaan te hebben, waren de Bouckenborgh-jongeren in 2011 klaar om hun eigen festival op te richten: mXm Hardcore fest. De voorbije twee jaren stonden Cruel Hand (USA), Pay no Respect (UK), No Second Chance (UK), No Turning Back (NL), The Setup (B), The Departed (UK) en vele andere bands op het podium van dit succesvolle Merksemse festival.

Net als mXm Hardcore fest kon Iron Dayz na de zomer van 2012 terugkijken op twee geslaagde edities. Maar door samen te werken kan je meer bereiken. Dus besloten de mensen achter mXm Hardcore fest en Iron Dayz eind 2012 om de krachten te bundelen. Een nieuw festival werd geboren: Antwerp Metal Fest. Dit festival wil zijn bezoekers voor een democratische prijs een staalkaart bieden van de hedendaagse harde muziek: van death en black metal over metalcore tot hardrock en zelfs punk. Antwerp Metal Fest trekt daarbij vooral de kaart van de Belgische scene, die ze volop wil steunen: naast enkele boeiende buitenlandse bands uit onder meer Groot-Brittannië en de VS presenteert Antwerp Metal Fest vooral veel lokale bands. En het gaat niet enkel om bands die al een zekere naam hebben: ook beginnende bands binnen het metalgenre wil Antwerp Metal Fest steunen. Dat doet het festival door lokaal opkomend talent een plek te bieden op de affiche.

Na zes edities in het Bouckenborgh park te Merksem verhuisde het festival in 2019 naar een nieuwe uitval basis: Fort van Merksem.